W TORiWSN w Płocku są organizowane regularnie zajęcia kulinarne w ramach zadania „Nasz sukces to aktywność we wszystkich aspektach życia”. Prezentujemy wybrane galerie zdjęć.
Ryba po żydowsku
Poznawanie obcych kultur jest interesującym i angażującym zajęciem, czego doświadczyli członkowie płockiego koła PZG, przyrządzając rybę po żydowsku. Do przygotowania potrawy użyto dorsza czarnego oraz nilowego okonia, a także różnych oryginalnych przypraw. Wspólna praca trwała około godziny, a jej efekt wszystkich zadowolił, ponieważ potrawa, z założenia zdrowa, okazała się również bardzo smaczna.
Kwaśnica po góralsku
Wiele regionów w Polsce posiada swoje tradycyjne potrawy. Jedną z nich rozsławili bracia Golcowie w znanej piosence – chodzi o kwaśnicę, czyli bardzo pożywną zupę, którą członkowie płockiego koła PZG, na zajęciach poświęconych gotowaniu, przyrządzili z kapusty świeżej i kiszonej, wędliny oraz niezbędnych przypraw.
Pasztet książęcy
Członkowie płockiego koła PZG przyrządzili kolejne smakowite danie w ramach zajęć kulinarnych. Na bazie mielonego mięsa, sezonowych warzyw oraz jajek zespół kucharzy przygotował doskonały pasztet. Obróbka termiczną potrawy, polegająca na zapiekaniu, trwała około 40 minut. Nikt nie wyszedł z zajęć głodny.
Dofinansowanie ze środków
Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON).